Urbex St. Anna

Tags: ,
Posted in Foto's No Comments

Leica & Magnum: Past Present Future

Leica & Magnum: Past Present Future from leica camera on Vimeo.

Tags: ,
Posted in Fotografie - Algemeen No Comments

‘Oeverlangen aan de Maas’ langer tentoongesteld

De fototentoonstelling Oeverlangen aan de Maas, met werk van fotograaf John Lambrichts, is verlengd tot en met 23 april 2011. Aanvankelijk zou Centre Céramique Maastricht de tentoonstelling tot afgelopen weekend tonen. De publieke belangstelling voor deze tentoonstelling is bijzonder groot, zo meldt Lambrichts.

Inmiddels is ook de website www.oeverlangen.nl voor het geplande fotoboek online. Het fotoboek Oeverlangen aan de Maas, dat bijna geheel gefinancieerd zal worden via voorinschrijving, wordt eind april 2011 verwacht. Inmiddels zijn er al zo’n 600 voorinschrijvingen.

Tags: , , ,
Posted in fotoboek, Fotografen No Comments

Noam Galai: The Stolen Scream

The Stolen Scream: A Story About Noam Galai from FStoppers on Vimeo.

Tags: ,
Posted in Fotografie - Algemeen No Comments

Oeverlangen aan de Maas

‘Oeverlangen aan de Maas’ is het resultaat van de vele mijmertochten die fotograaf John Lambrichts de afgelopen drie jaar maakte langs beide zijden van de snel veranderende Grensmaas. Zijn poëtische zwart-witfoto’s vormen een ode aan de rivier en aan de geboortegrond van de omwonenden. Ze houden een sfeer vast die aan het verdwijnen is of ze roepen die juist weer op.

Fantasie
Of, zoals John Lambrichts zelf stelt: ‘De Maas maakte als kind al indruk op me als natuurlijke barrière naar het buitenland België. Met mijn moeder ging ik zwemmen in de Maas bij Meers en met mijn vader, een fanatiek sportvisser, ging ik er later vissen. Tijdens beide activiteiten werd mijn fantasie geprikkeld door de overkant, die vooral bij hoogwater in de winter heel ver leek …’ (‘Oeverlangen aan de Maas’ is de naam van een fictief dorp aan de Grensmaas)

Bescherming tegen hoogwater en natuurontwikkeling
‘Oeverlangen aan de Maas’ telt zo’n zestig foto’s en is mede geïnspireerd op het project ‘De Grensmaas 2008-2023′, een samenwerkingsverband tussen overheid, bedrijven en natuurorganisaties. Voornaamste doel is betere bescherming tegen hoogwater en de ontwikkeling van nieuwe natuur in het Maasdal aan Nederlandse en Belgische zijde. Het project wordt gefinancierd uit de opbrengst van grind- en zandwinning.

Minder zien, meer voelen
De fotoprojecten van Lambrichts komen bijna altijd voort uit eigen initiatief, een enkele keer uit een opdracht. Terwijl zijn oudere werk een sterk documentair karakter heeft, beweegt zijn recentere werk zich veel meer in het schemergebied tussen documentaire, autonome en fine art fotografie. ‘Ik wil steeds minder laten zien en steeds meer laten voelen.’

Eerdere fotoprojecten, exposities en prijzen
John Lambrichts dankt zijn bekendheid aan indringende fotoprojecten als ‘Walton City’, ‘Ouderen en Kanker’, ‘Brickfields’, ‘Tak’ en ‘Dust’. Hij exposeerde in binnen- en buitenland: o.a. Noorderlicht, Bonnefantenmuseum en Fotofestival Lodz (Polen). Met ‘Walton City’ won hij een eerste prijs bij de jaarlijkse Zilveren Camera-wedstrijd en de gelijknamige cd-rom won de Euro Comenius in Berlijn. ‘Ouderen en Kanker’ ontving de vijfjaarlijkse VVAA-prijs als belangrijke bijdrage aan de beeldvorming van de gezondheidszorg in Nederland.

‘Oeverlangen aan de Maas’ is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst en Gemeente Maastricht. De fototentoonstelling in Centre Céramique is gratis te bezoeken tot en met 23 april 2011. (Bron: Centre Céramique)

Tags: , ,
Posted in Exposities No Comments

Prijs voor Harry Heuts bij Zilveren Camera

De Maastrichtse fotograaf Harry Heuts (51), heeft bij de uitreiking van de Zilveren Camera de eerste prijs gewonnen in de categorie Kunst, cultuur en entertainment. Heuts werkt voor Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad en kreeg de prijs zondag in het Fotomuseum in Den Haag uit handen van televisiepresentator Wilfried de Jong. De winnende foto van rockzanger Iggy Pop is in augustus van vorig jaar gemaakt tijdens een optreden op Pinkpop Classic.

(foto: Harry Heuts)

Heuts is verguld met de uitverkiezing. “Iggy Pop is een van de boegbeelden uit de punkrock. Zijn wapperende haren en leerachtige lichaam in combinatie met sfeer en actie, maken het voor mij een perfecte foto”.
(Bron: Limburger.nl)

Tags: ,
Posted in Fotografen, Zilveren Camera No Comments

HoogwaterIMG_8128, originally uploaded by iRob.nl.

Posted in Uncategorized No Comments

2010: Jaaroverzichten in beeld

Veel (nieuws-)sites blikken terug met fotografische jaaroverzichten, hierbij een opsomming:

Tags: , , , , , , , ,
Posted in Foto's No Comments

Frans Lanting: A Journey Through Time (TEDxSMU)

Frans Lanting has been hailed as one of the great nature photographers of our time. His influential work appears in books, magazines, and exhibitions around the world. For more than two decades he has documented wildlife and our relationship with nature in environments from the Amazon to Antarctica. He portrays wild creatures as ambassadors for the preservation of complete ecosystems, and his many publications have increased worldwide awareness of endangered ecological treasures in far corners of the earth.

Tags: ,
Posted in Fotografen No Comments

Interview Robin Utrecht

Hij heeft een beter oog voor fotografie dan voor film. Althans dat vond de Filmacademie toen Robin Utrecht zich aanmeldde. Hij werd afgewezen en zocht zijn heil in de fotografie. Een goede keuze bleek al snel.

Robin Utrecht (1974) heeft in de afgelopen elf jaar al vele voorpagina’s gehaald met zijn fotografie en al verschillende prijzen gewonnen. Landelijke bekendheid kreeg hij met de foto van het ontzielde lichaam van Pim Fortuyn op het Mediapark in Hilversum. Niet zijn beste foto zegt Utrecht zelf, maar de wijze waarop hij de foto heeft gemaakt getuigt van een knap staaltje fotojournalistiek.
Andere memorabele momenten voor Utrecht waren onder andere zijn werk in Thailand na de tsunami en zeker ook zijn reis naar Srebrenica met Wim Kok.

Tags: ,
Posted in Fotografen No Comments